Search site

Contact

Col. Teh. "Dimitrie Leonida"

B-dul Socola Nr. 188-190 Jud. Iasi :: Romania

+40 332 402 651
+40 232 430 325

eco.dleonida@yahoo.com

2011 - 2012 :: Semestrul II

6. ,,ECO- DRAGOBETELE...’’- Februarie 2012

Dragostea a inflorit si la Leonida…iar frumusetea fetelor imbracate in rochii de hartie realizate sub coordonarea Prof Agachi Luminita, in asteptarea Dragobetelui a uimit si entuziasmat intreaga asistenta : profesori si elevi care au vizionat prezentarea de moda realizata… ( Foto 7)

7. ,,TI-AM  DAT UN MARTISOR...’’- Martie 2012

1 Martie, un alt prilej pentru elevii claselor a IX a, a X a si a XI a, pentru a impleti in alb si rosu, maiestria, talentul, indemanarea si creativitatea si a crea din materiale reciclabile, felicitari si martisoare adunate sub coordonarea Prof. Agachi Luminita, Rusu Irina, Apopei Camelia in expozitia ,, MARTISOR IN ALB SI ROSU...,, ( Foto 8, 9, 10 )

 

8. ,, FII Eco’n’OM !’’- 23 Martie 2012

 

Activitatea s-a desfasurat prin realizarea unei mese rotunde pe tema modalitaţilor de economisire a resurselor naturale, în special a apei - cu ocazia ,, Zilei Mondiale a Apei”. Au participat elevi (clasele a XI-a E, F, G) parinti si cadre didactice (prof. Silvia Rosca, prof. A. Balaban, prof. A. Cisman, Prof. Alina Iacoban), manifestand un interes deosebit pentru ideile prezentate in ce priveste “metode vechi si noi de economisire a apei”. ( Foto 18 )

9. ,,IMPLICA-TE ACTIV!...’’ martie-aprilie

Lucrări de întreţinere si igienizare a spaţiului verde al şcolii. Montări de panouri ECO, realizarea afisierului Eco, montari de cosuri si pubele în scoala si in  spaţiul verde al şcolii, activitati coordonate de  prof. Agachi Luminita, Apopei Camelia, Aporcaritei Irina, Rusu Irina ( Foto 11 , 19 )

10. ,,INVATA-MA ce este ZBORUL!…’’ 1 aprilie 2012

            Talentul si imaginatia elevilor claselor a IX-a si a X-a ,,a prins aripi” de Ziua Pasarilor, cand copiii s-au intrecut in realizarea de eseuri si poezii pe aceasta tema, pe care le-au citit la masa rotunda organizata de Prof. Sofrone Cristina, Rusu Irina. In acelasi timp, au realizat si o expozitie cu postere. ( Foto 12)

11.,,DE PASTI... ’’ aprilie 2012

Expozitie de oua si felicitari de Pasti , realizate din materiale reciclabile de catre elevii claselor a IX a si a X a.si a XI-a, coordonati de prof. Agachi Luminita, Apopei Camelia, Beleuta Cristina, Aporcaritei Irina ( Foto  20)

12. ,,PRINTRE SPECIALISTI... ”-mai 2012

Elevii clasei au XIII F au participat insotiti de Prof. Cisman Amelia si Rosca Silvia la o vizita in cadrul CET Iasi activitate ce a avut ca obiective:

-cunoasterea tehnologiei de conversie a combustibililor conventionali (gaze naturale, pacura) in energie electrica/termica,

- recunoasterea in teren a instalatiilor din schema circuitului termic a centralei electrice de termoficare
-intelegerea impactului acestei tehnologii asupra mediului prin emisia de noxe in atmosfera
-compararea randamentului acestui tip de centrala cu cel a centralelor care folosesc resurse regenerabile (hidraulice, eoliene, solare)

In cadrul vizitei elevii s-au intalnit cu reprezentantul agentului economic D-l ing. Irimia, si au vizitat cateva puncte de interes ale centralei (turnurile de racire ,sala masinilor ,camera de comanda termica si electrica (Foto 13 )

13. ,, DRAGUL MEU PAMANT… ,,concurs de logo-uri si mesaje tematice pentru Ziua Mondială a mediului  

 De 40 de ani,  pe 5 iunie, se sărbătorește în toată lumea Ziua Mondiala a Mediului. O zi în care constientizam mai mult decat oricând că depinde de fiecare dintre noi să păstram Pamantul o planeta vie, să reducem poluarea, să producem energie cu resurse regenerabile, să pastram resursele naturale pentru că ele reprezintă sursa vieții.

Tema din acest an, “Economia Verde – Te include si pe tine?”, sugerează nevoia urgentă de dezvoltare a societăţii după un nou concept: economia verde, acea economie care duce la bunăstare, echitate şi incluziune socială concomitent cu reducerea semnificativă a impactului asupra mediului: emisii reduse de carbon, utilizarea eficientă a resurselor, reciclarea, conservarea biodiversităţii, reducerea poluării.

      Activitatea coordonata de Prof. Iacoban Alina, a constat într-o dezbatere pe marginea noului concept   de economie  verde, distribuirea de materiale informativ-educative tematice de către reprezentanţi ai APM Iaşi, privind protecţia mediului şi colectarea selectivă a deşeurilor precum și dintr-un concurs de logo-uri și mesaje tematice. Premiate au fost cele ale elevilor:

Onofrei Ștefan (clasa a XIIa B) – Economie verde pentru o comunitate durabilă!

Florea-Toma Cristian (clasa a IXa D) – Beneficiile planetei într-o economie verde!

Munteanu Loredana   (clasa a XIa B) –  Economia verde  - un pas important pentru ieșirea din criza actuală!

14. ,, MACULATURA SALVEAZA NATURA!’’

Campanie de colectare selectivă a deşeurilor de hârtie - permanent

Monitorizarea cantităţilor de deşeuri colectate pe clase a fost realizata de responsabilii pe clase cu aceasta activitate si centralizata de catre Ms. Viorel Apetrei si Prof. Agachi Luminita. In urma valorificarii cantitatii de hartie la punctele de colectare am obtinut suma de 128,1 RON pentru 610 kg hartie, cu care s-au achizitionat materiale pentru activitatile din cadrul programului , flori si rasaduri care au fost plantate de catre elevi, in parculetul  elevilor. ( Foto 14 , 24)

15. ,, CLASA NOASTRA- ECOCLASA...’’

In fiecare clasa , cu mult suflet, munca si imaginatie, elevii au reamenajat ,,Colturi Eco”, coordonati de prof. Diriginti, considerand aceasta munca, o mandrie a colectivului clasei

( Foto 15 )

16. Reactualizarea paginii Eco-şcoala în site-ul scolii,

s- a facut in permanenta de catre Prof. Lucian Neagu si Prof. Luminita Agachi,

adresa site eco  https://eco-dleonida.webnode.com//

17. Cercul ecologic ,, ECONIZII ”

Si in acest an scolar Cercul ecologic si-a  continuat activitatea în şcoală, bisemestrial, actiunile realizate urmarind :

  • să atragă elevii la cunoaşterea fenomenelor  lumii   vii ,
  • sa evidenţieze rolul naturii în viaţa omului, la descoperirea şi verificarea unor adevăruri ştiinţifice, la  dezvoltarea spiritului de cercetare,
  • sa formeze si sa dezvolte o gândire ecologica, si sa dezvolte capacităţile de comunicare.

18. ,, LA FINAL DE AN ECO.... ” Iulie 2011

Realizarea de catre Prof. Luminita Agachi a Raportului activităţilor desfăşurate în programul Eco-şcoala  in cel de/ al patrulea an de participare la program si   a rezultatelor obţinute .

 

In plus,

  1. ECOMODA 2012- iunie 2012

Deja ,,Manechinele lui Leonida” sunt cunoscute in moda rochiilor de hartie iesene...In acest an, frumusetea rochiilor, talentul si gratia ,,manechinelor”, precum si  ingeniozitatea prezentarii colectiei realizate sub indrumarea Prof. Agachi Luminita, au fost aplaudate si apreciate cu PREMIUL I la Concursul Interjudetean,, Brancusi – spirit si creatie “ organizat de Liceul ,,C. Brancusi” Iasi ( Foto 16)

2. Organizarea in spirit eco de catre Prof. Cadar Georgeta si Agachi Luminita a Ofertei Educationale 2012 a Colegiului nostru in cadrul ,,Salonului ofertelor educationale 2012

( Foto 17 )

3. Concurs Interregional ,,BRANCUSI- SPIRIT SI CREATIE”- editia a V-a, 25 mai 2012, organizat de Gr. Sc.,,C. Brancusi” Iasi, unde manechinele noastre au primit fiecare PREMIUL  I, pentru prezentarea colectiei,, ECONIDA- VREMEA TRANDAFIRILOR”, coordonatori: Prof. Agachi Luminita, Hincu Cristina.(Foto 23)

4. Concursul Naţional” Vacanţa mea europeana – Imagini şi impresii, 01 aprilie – 15 mai 2012

Am fost  provocati de acest concurs:  “Cum arată ziua mea ECO  intr-o tara europeana“ ? Creativitatea elevei Calinescu Nicoleta, a demonstrat cum poți să schimbi/ modifici activitățile din rutina  zilnică (la școală și acasă) astfel încât să diminuezi impactul asupra mediului. Eseul a conținut solutiile  eco pentru cele 3 momente ale zilei: dimineața, prânz (activități pe care le poți face la școală) și seara. Imaginile si impresiile despre Norvegia, fiordurile ei, muntii cu piscuri acoperite de zapada si valatuci de nori,  peisajele verzi-cafenii ale tundrei din nord, schimbata brusc la vederea padurilor de brazi si mesteceni ce apar imediat cu sudul, de zgarcitele raze de soare strapungand curajoase norii,a determinat obtinerea PREMIULUI  II .(Foto 23)

5. Concursul interjudețean cu participare naţională de educaţie pentru mediu prin creaţii tehnico-aplicative: „IA ŞI GREEN BAG, CREEAZĂ ŞI RESPONSABILIZEAZĂ PENTRU ECO-UL NATURII!” - EDIŢIA a III-a 26-28 aprilie 2012 

Elevii au realizat lucrari tehnico  aplicative şi creative care să le deschidă noi orizonturi,dar in acelasi timp si construierea  unui mod de gândire care să permită relaţionarea corectă, obiectivă a individului şi societăţii cu mediul înconjurător, promovarea de bune practici, a unei conştiinţe eco, combative faţă de cei indolenţi la problemele de mediu. Am participat la sectiunea - Sacoşe, insigne şi decoraţiuni din materiale reciclabile, machete etc.,contribuind la realizarea expozitiei concurs. IA ŞI green bag pentru ECOoo-ul naturii!(din pacate, inca nu am primit diplomele de la organizatori)

7. Participarea colegiului nostru in cadrul schimbului de bune practici ce a avut  loc in cadrul proiectului transfrontalier “Educational park-model of cross-border ecological education”, cod MIS-ETC 922, ce a avut loc la sediul Grupului Scolar Agricol “Mihail Kogalniceanu” din comuna Miroslava.- noiembrie 2011- Prof. Agachi Luminita ( Foto 25)

 

CONCLUZII

Bucuria vieţii este trăită intens atunci când eşti direct implicat în activităţi care îţi înfrumuseţează viaţa. Elevii au invatat ca putem să ne mobilizăm conştient în lupta împotriva „schilodirii” mediului şcolar (sufocat de reziduuri uneori, din  dezinteresul unor elevi faţă de respectarea regulilor de igienă şi curăţenie), împotriva poluării cu gunoaie .

Ei au învăţat din această activitate că orice ştiinţă devine inoperabilă dacă trăim o viaţă precară , într-un mediu alterat sau dacă ne sufocăm progresiv într-un mediu pe care nu-l protejăm de poluare.  Este necesar ca ei să realizeze conexiunea dintre sănătatea omului şi sănătatea mediului, considerând că fiecare om trebuie să accepte şi să-şi asume responsabilităţi privind impactul pe care viaţa lui îl are asupra mediului ambiant.

 Majoritatea, elevi si profesori au inteles ca Eco-Scoala nu este un moft, ci un program de dezvoltare durabila, menit sa schimbe mentalitati, sa formeze deprinderi sanatoase pentru o viata sanatoasa a planetei.

In prezent, sunt vizibile schimbari majore in conceptia adolescentilor cu privire la poluare., protejare, reciclare…

Ne bucuram si ne exprimam satisfactia si mandria, ca anul trecut, ca rasplata a muncii sustinute in echipa, a entuziasmului si perseverentei cu care am actionat, Colegiul nostru a castigat Steagul Verde, steag al sperantei intr-o lume mai curata, mai sanatoasa, mai responsabila pentru destinul planetei noastre.